A bélflóra védelmében

2015.05.5. , 9:16

Mi borítja fel a bélflóra egyensúlyát? A válasz összetett. A környezeti tényezőktől kezdve (pl. környezetszennyezés), a felelőtlen életvitelen keresztül (pl. alkoholizmus) sok minden felsorolható lenne. A felsorolásból viszont semmiképpen nem hagyható ki az antibiotikumok bélflórára gyakorolt hatása.

A bélflóra védelmében - Mi borítja fel a bélflóra egyensúlyát?Antibiotikum
Nincs olyan ember, aki sohasem szedett antibiotikumot, hiszen korunk egyik leggyakrabban felírt gyógyszercsoportja. Születésünk pillanata óta napi rendszerességgel mérgezzük szervezetünket ezzel a szerrel, ha nem tabletta formájában, akkor az élelmiszereken keresztül. A tenyészállatok, szárnyasok rendszeresen kapják, hogy ne betegedjenek meg, így minden állati eredetű termék (hús, tej, tojás) tele van antibiotikummal, valamint az állat szervezetében kifejlődő rezisztens baktériumokkal és méreganyagaikkal. Sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, diófélét szintén antibiotikummal permeteznek, hogy ne romoljanak meg. Néhány tíz év alatt pár száz tonnáról mára több tízezer tonnára emelkedett az előállítás mennyisége. Olyannyira a mindennapok része lett a használata, hogy csak kevesekben merül fel a kérdés, hogy vajon milyen hatással van a szervezetünkre. Tudományos aggályok, és bizonyítékok sokasága fogalmazódott meg az elmúlt évtizedek alatt ennek a gyógyszercsoportnak egészségromboló hatásait illetően.

Az antibiotikumok káros hatásai
- Az antibiotikum pusztító hatással van az emberi szervezetben élő jótékony baktériumokra, nem csak a belekben, hanem a többi szervben és szövetben is.
- Az antibiotikum a jótékony baktériumokat, vírusokat és gombákat patogénná változtatja, melyek így megtámadják a szöveteket és betegségeket okoznak.
- Az antibiotikum közvetlenül károsítja az immunrendszert, így kevésbé tudunk védekezni a fertőzések ellen. Kialakul az ördögi kőr: egyre több antibiotikum és még több fertőzés.
- Az antibiotikumokra rezisztens törzsek kialakulása drámai módon növekszik. A rezisztens törzsek mutálódnak, újabb és újabb védekezéseket alakítva ki a gyógyszerekkel szemben és ezek a törzsek egyre erősödnek. Már régen nincsenek, de ha lennének is új antibiotikumok fejlesztés alatt, ezt a játszmát akkor sem lehetne megnyerni, mert a 10 év alatt kifejlesztett gyógyszer akár egyetlen év alatt is hatástalanná válhat, a baktériumok gyors mutációs képessége miatt.

A gyógyszeripar mégis azt szeretné elhitetni az emberekkel, hogy csak egy új gyógyszer „felfedezése” mentheti meg őket a rezisztens kórokozóktól. A probiotikumokról egy szó sem esik. Pedig elég logikus: ha a problémát az antibiotikumok okozták, nem lehet, hogy a megoldás a probiotikumokban található? Az egymás hatását erősítő növényi eredetű tápanyagok sokkal hatékonyabb gyógyszerek, mint bármelyik izolált vegyi anyag. A gramm-negatív baktériumok kezelése egyáltalán nem olyan nehéz az antibakteriális hatású ételek, például a fokhagyma és a probiotikumok segítségével, de számos más alternatív kombináció is létezik.

Más gyógyszerek
Az antibiotikumok mellett számos más tartósan szedett gyógyszer, szteroidok fogamzásgátlók, altatók, savlekötők stb. más-más módon károsítják a bélflórát, az emésztőrendszert és az immunrendszert. A gyógyszerfogyasztás az elmúlt ötven évben riasztóan megnőtt. Szinte magától értetődik, hogy szedünk valamilyen vényköteles, vagy recept nélkül kapható pirulát és csak kevesen gondolkodnak azon, hogy az milyen hatással van a bélflórájukra. Köztudott például, hogy a szteroid kezelés csaknem kivétel nélkül összefüggésbe hozható a szervezet gombás fertőzéseivel, különösen a Candida-fajok által okozottakkal.

Táplálkozás
A bélrendszer egészsége nagymértékben függ a helyes táplálkozástól is, hiszen étrendünk közvetlenül befolyásolja a bélflóra összetételét. A modern táplálkozás inkább kényelmi, mintsem minőségi szempontjai, a cukros ételek, a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása súlyosan károsítják a bélflóra állapotát és különböző patogén mikrobák, gombák, különösen a Candida félék, Streptococcusok, Staphylococcusok , Clostridiumok elszaporodásához vezet. Egy sor egészségügyi probléma későbbi kiváltója, ha anyatej helyett tápszeren nő fel a baba. A csecsemőnek anyatejre van szüksége, hogy kiegyensúlyozott egészséges bélflórája alakuljon ki. A táplálkozási zavarok bulimia, anorexia, a huzamosabb koplalás, éhezés, vagy a mértéktelen evés, a bélflóra veszélyes elváltozásához és egészségügyi problémák láncolatához vezethet. Ezekben az esetekben is fontos a bélflórát probiotikumok bevitelével támogatni.

Betegségek
A különböző fertőző betegségek és néhány vírusos fertőzés maradandóan károsítja a bélflórát. A kezelésnél fontos szerepet kell kapnia a bélrendszer jótékony baktériumokkal való újranépesítésének. A különböző krónikus betegségek pl. cukorbetegség, autóimmun betegségek, az elhízás, a hormonháztartási zavarok, az idegrendszeri megbetegedések velejárója a bélflóra károsodása. Műtét, kemoterápia, sugárkezelés, hormonterápia mellékhatásaként is gyakran jelentkeznek efféle rendellenességek. Ugyanakkor egyéb tényezők pl. alkoholizmus, stressz, környezetszennyezésből adódó méreganyagok, ionizáló sugárzás és még az idős kor is komoly hatást gyakorol a jótékony baktériumokra. Az fentebb felsorolt tényezők legtöbbjét nehéz kiküszöbölni, de ha tisztában vagyunk az ártó körülményekkel, akkor sokkal tudatosabban vehetjük a kezünkbe saját egészségünket, melyet mi magunk tudunk helyreállítani egy kis odafigyeléssel és felelősség teljes hozzáállással.

A probiotikumok alkalmazása
A probiotikumok napi rendszeres alkalmazása javasolt antibiotikumos kezelés alatt és után, legalább négy hétig. Nagyfokú stressz esetén, valamint bármely olyan betegségnél, ahol a megbomlott egyensúly visszaállításától várható eredmény. Allergiásoknak a szezon előtt érdemes ezt a fegyvert is bevetni, mert jelentősen csökkentheti tüneteiket. Az immunrendszer egészsége és az emésztőtraktus állapota közötti összefüggés okán használatuk majdnem minden (különösen krónikus) betegség esetén hasznos és fontos lehet. Ha belegondolunk, micsoda óriási számban élnek bennünk apró kis segítőink, akkor ráeszmélhetünk, hogy az egymásrautaltság mindkét fél számára előnyös.

http://fivebestessaywritingservices.blogspot.com
No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

-->