Alapanyagok

2009.07.12. , 12:15

Néhány a könyvben szereplő közel száz alapanyagból, melyek mindennapi ételeinkről hasznos és érdekes információt nyújtanak.

Köles

Ősi kultúrnövény, a pázsitfűfélékhez tartozik. Korunkban újra felfedezték, mint az egészséges táplálkozás fontos elemét. Régebben lenézően a szegények ételének titulálták, helyette inkább rizst és burgonyát fogyasztottak. Az ipari forradalom idején a gabonákat megtanulták finomítani és tartósítani (ezzel tápanyagértékét csökkenteni), de a kölessel nem tudtak mit kezdeni. Mára már szinte csak madáreledelként ismerjük. Pedig a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása, ezért külön figyelmet érdemel a mai konyhában. A sok értékes fehérje mellett ásványianyag- és nyomelemtartalma belülről ható kozmetika. Tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket. Magas kovasavtartalma a bőrt rugalmassá és bársonyossá teszi. Érfal-, kötőszövet-, fog-, köröm- és csonterősítő. Gyulladáscsökkentő, jótékonyan befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a vércukorszintet. Különösen jót tesz a terhes és szoptatós anyáknak. Fázékony emberek számára is ajánlott melegítő hatása miatt. Elsavasodott táplálkozásunkban szükségünk van lúgosító hatására. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzá illő fűszerek: karob, fahéj, pirított magok, petrezselyem, kurkuma, pirospaprika, rozmaring, vöröshagyma.

Hajdina

Ez a növény adja a legtöbb meleget és energiát szervezetünk számára. A keserűfűfélékhez tartozik, ősi kultúrnövény. Vitaminokban és vasban gazdag, könnyen emészthető, rutinsavtartalma növeli az érfalak rugalmasságát, érrendszeri betegségek, emésztési panaszok javítására kiváló.
A hajdina nemcsak kedvező tápanyag-összetételét, hanem kellemes ízét és változatos elkészíthetőségét tekintve is helyet érdemel mindennapi táplálékaink sorában.
Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzá illő fűszerek: gyömbér, fahéj, ánizs, bazsalikom, csombor, fokhagyma, koriander, tárkony, vöröshagyma.
Vásárlásnál a sötétbarna szemeket részesítsük előnyben, mert sokkal ízletesebb étel készíthető belőle. A hántolt hajdinaszemeket főzés előtt mindig pirítsuk le, így az ételnek kellemes dióíze és -illata lesz.

Amarant

A föld egyik legősibb kultúrnövénye, az inkák és az aztékok fő tápláléka volt. Magja és lisztje rost, kálcium, vas, vitamin és fehérjetartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Kitűnő magnézium-, cink- és egyéb mikroelemforrás. Aminosav-összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, az érelmeszesedés megelőzésére. A mag különlegessége, hogy nincs benne glutén azaz sikér, viszont több telítetlen zsírsavakból álló olajat, rostot és hamut tartalmaz. Szénhidráttartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva alacsonyabb, keményítőszemcséje igen kicsi, ezért candidásoknak a lehető legjobb alapanyag. Az amarant korszerű élelmiszer, amit ételallergiában szenvedők és gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Lisztje búzaliszt helyett mindenféle ételben használható. A mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható, de főzve, pirítva, habaráshoz és panírozáshoz is kiváló.

Homoktövis

A citrusfélékhez tartozó kétlaki cserje. Sárga virágai márciustól májusig nyílnak. A homok aranyának nevezett narancssárga, borsónyi termésének egy magja van. Kivételes értékét magas nyomelem-, ásványianyag-, flavin-, karotin- és vitamintartalma, valamint speciális zsírsavösszetétele adja. Jelentős B1-, B2-, E-, K- és F-vitamint tartalmaz. C-vitamint egyedülállóan magas mennyiségben találunk benne. Eddig több mint 60 bioaktív hatóanyagot mutattak ki a homoktövis termésében. Kedvező élettani hatásai: Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatokat, gátolja a rákos daganatok növekedését. Csökkenti a káros sugárzás hatásait, serkenti a szervezet méregtelenítő működését, gátolja a szabadgyökök képződését, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Gátolja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, segít az allergiás betegségek leküzdésében, fokozza a nemi aktivitást. Védi a májat, csökkenti az alkohol káros hatásait, gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszöveteket, fiatalítja a bőrt. Gyógyításra elsősorban hidegen sajtolt olaját használjuk. A homoktövisből főzött tea általános roboráló hatású.

Kardamom

A világ egyik legrégibb és legértékesebb fűszere Dél-Indiából származik. A sáfrány és a vanília után a legdrágább különlegesség. Felhasználható édes, pikáns és sós ételeknél. Már egy kevés kardamommag is igen intenzív ízhatást képes kiváltani. Kitűnő fűszere süteményeknek, kenyereknek, tésztáknak, pudingoknak, húsoknak, rizses ételeknek. Az arab országokban a kardamommal fűszerezett kávé igen kedvelt italkülönlegesség. Nagy előnye, hogy közömbösíti a koffein toxikus hatását . Serkenti a szívizomműködést, emésztést javító gyomorerősítő és szélhajtó is egyben. Felhasználás előtt érdemes mozsárban összetörni az apró szemű magokat.

Búzafűlé

A bio tönkölybúzafűből préseléssel készült lé méregtelenítésre kiválóan alkalmas. Lúgosító hatású. Magas klorofiltartalma miatt a vért oxigénnel dúsítja. Az oxigéndús környezet csökkenti a paraziták életterét, ezért candidiázisban szinte nélkülözhetetlen. Segít a vashiány megszüntetésében is. Használjuk rendszeresen, kúraszerűen! Gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Ghí (tisztított vaj) lásd recepteknél

Főzésre-sütésre igen alkalmas, mert minden szennyeződést eltávolítanak belőle, így magasabb hőmérsékletre lehet hevíteni, mint a közönséges vajat, anélkül, hogy megégne. Mindenféle zsiradéknál könnyebben emészthető, hűtőben hosszú ideig eltartható.

Gyömbér

Dél-Ázsiában őshonos növény, már Marco Polo is említést tesz róla. Az ókori indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. A kínai és az indiai konyha alapfűszere. Illata jellegzetes, íze kesernyés, enyhén csípős. Gyökértörzsét használjuk ételízesítésre. Illóolajat, cukrot, gyantát, gyantasavat és keményítőt tartalmaz. Megvásárolhatjuk nyersen és őrölve. Ízesíthetünk vele süteményeket, szószokat, leveseket, húsételeket. A frissen reszelt gyökér a rizsnek is kellemes ízt ad. Gyomorerősítő, étvágyjavító, gombairtó és emésztést elősegítő hatása ismert. Fokozza a szexuális képességeket. Kitűnő gyomornyugtató üdítőital is készíthető belőle.

Karobpor (kakaóhelyettesítő)

A szentjánoskenyérfa mintegy 20 cm hosszú, lapos, bőrszerűen fénylő termésének őrleménye. Kis-Ázsia és Szíria területein őshonos. A századforduló csemegéje sokat veszített népszerűségéből, de igazi értékeit napjainkban ismét kezdjük felfedezni. A karob állaga, színe és íze nagyon hasonlít a kakaóéra. Zsírszegény, vasban gazdag, a kakaóval ellentétben izgatószert, koffeint nem tartalmaz. A karobot a sütő- és édesipar egyaránt alkalmazza, de kevesen tudják, hogy pl. jó sűrítőanyag, amely a gluténmentes étrendben jelenthet változatosságot Szendvicskrémek adalékanyagaként is használhatjuk, reggeli italként rizstejjel elkészítve szintén kiváló.

Medvehagyma

Az ínyencek titkos fegyvere! A zöld levelek ugyanis enyhén fokhagymaízűek, így kihagyhatatlanok például a pestóból, az ízletes szószokból, salátákból vagy levesekből. Kéntartalmú hatóanyagai miatt óvja a szívet és a keringési rendszert, az emésztőrendszert pedig felpörgeti. C-vitamin-tartalma nagyon magas. Az egyik legjobb vértisztító.

Feketekömény-olaj

A Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nálunk néhány éve tűnt fel az egészségpiacon. Az egyiptomiak nagy becsben tartották ezeket az apró fekete magokat. Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak köszönhette gyönyörű bársonyos bőrét. Tutankhamon is nagyra tartotta a feketeköményt, halála után egy olajjal telt amforát helyeztek el a fáraó sírjában. Előkelő helyét többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönheti, melyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. A feketekömény olaja hatásos szer gomba és baktériumok ellen, és egyedülálló vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. A benne lévő keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket, és váladékoldóak, ezért asztma és hörghurut esetén jó hatásfokkal alkalmazható. A náthát és a köhögést hamar megszünteti. Már a középkorban kedvelt vitalizáló elixírként használták vegetatív kimerültségek esetén. A feszültségből fakadó fejfájást is csillapíthatjuk vele. A feketekömény-olaj csípős, kesernyés ízű, konyhai felhasználásnál különösen lencse-, bab- és káposztasaláta különleges ízesítésére használható, de étrend-kiegészítőként (napi 1-2 tk.) is érdemes kipróbálni. Hevíteni nem szabad, száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.

Comments are closed for this entry.

-->