Allergia, candida, liszt és laktózérzékenység

2009.07.13. , 12:34

Nagyon sok helyen /szakirodalomban, interneten, stb./ olvashatunk a candidáról a lisztérzékenységről, a gabonaallergiáról és a tejcukor- érzékenységről. A bőséges az információ áradatban elveszni látszik egy lényeges dolog, nevezetesen az, hogy ezek a problémák nem függetlenek egymástól. Szinte egyikből következik a másik és lehet, hogy valakinél egyszerre van jelen az összes tünet. Hogy mivolt előbb a tyúk, vagy a tojás azt nem könnyű megválaszolni, de az ok mindig ugyan az: a túlsavasodott szervezetben megtelepedő élősködők, a testben lerakódott vegyianyagok és nehézfémek.

Miután folyamatosan nő a candidiazisban szenvedők, valamint a liszt és laktózérzékenyek száma, fontos lenne már gyermekkorban elkezdeni az OEP által finanszírozott szűrést. Ez ma elképzelhetetlen. A piacon fellelhető receptkönyvek sem veszik figyelembe ezeket az összefüggéseket, ezért sok éves tapasztalatomat alapul véve összegyűjtöttem és mindenki számára érthető módon igyekeztem körbe járni az érintett témakört és a receptek készítésénél figyelembe venni az összes tünetet és azok kombinációit.

Részletek a könyből

A candida gomba nagyon erős antigén anyag, melyre az immunrendszer ellenanyag-termeléssel és hisztamin nevű anyag kibocsátásával reagál. Ez allergiatüneteket eredményez, aminek következtében viszketés jelentkezhet bárhol – hajas fejbőr, szem, orr, fül, végbél, hüvely, vagy a test bármely területén. A víz visszatartása miatt duzzad az ajak, a szemhéj, az arc, valamint a szájüreg és a garat nyálkahártyája s a hangszálak. A hörgők szűkülete nehézlégzést, asztmás rohamokat okozhat. Egyéb nyálkahártya-duzzanat is felléphet (hüvely, húgyhólyag, bél). A vizenyőképződés az egész test bőr alatti kötőszövetét is érintheti. Ezenkívül a hisztamin serkenti a gyomorsavképzést, ezért a betegek egy részénél gyomorsav-túltengés miatt gyomorégés, éhgyomori fájdalom is jelentkezhet.

Egyéb allergiatünetek és más betegségeket utánzó allergiatünetek: ekcéma, szénanátha, arcüreggyulladás, kötőhártya-gyulladás, állandó krákogás, asztma, fejfájás, migrén, idegesség, álmatlanság, krónikus fáradtság, depresszió, idegi fájdalmak, bizsergés a végtagokban, zavarok az ízlelésben, szaglásban, látásban, szívritmuszavarok, hasmenés, szorulás, gyermekeknél hiperaktivitás.
A felsorolt tünetek egyben az elsavasodott szervezet tünetei is, amely kiváló táptalaja a candida mellett létező számos fajta élesztőgombának és baktériumnak.
Ezt azért fontos tudni, mert gyakran előfordul, hogy valaki észleli magán a fenti tüneteket, de a szűrővizsgálat eredménye az, hogy nincs candidafertőzése. Miután a candida mellett még számos egysejtű létezik, a kezelés bármely gombánál és baktériumnál ugyanaz.

Alapvető különbségek vannak a lisztérzékenység és a gabonaallergia között, ezért nagyon fontos az elkülönítésük. A tünetek alapján ez sokszor alig lehetséges, ugyanis az allergiás reakciók, a puffadás, a hasmenés, a hányás, az étvágytalanság és a tápanyagok, vitaminok felszívódási zavara mindkét esetben kimutathatóak.
A gabonaallergia bármely szervet érintheti, ami méregtelenítéssel, a parazitáktól és toxinjaiktól való megtisztulás után, megfelelő táplálkozás mellett el is múlhat. Ellentétben a lisztérzékenységgel, amely elsődlegesen a vékonybél-nyálkahártya károsodásával jár, és ez legtöbb esetben életre szóló elváltozás.
A diagnosztikus eljárások különbözőek. Gabonaallergiában bőrpróba, egyéb allergiavizsgálat, lisztérzékenység esetén a bél nyálkahártyájából vett szövetminta ad útmutatást.
A diétás eljárások is különbözőek.
Lisztérzékenység esetén minden gluténtartalmú gabonára, egész életre szólóan vonatkozik a fogyasztás tilalma. Gabonaallergia esetén lehet, hogy csak néhány gabonára alakul ki érzékenység, ilyenkor elegendő a szóban forgó gabonaféleség kiiktatása egy időre az étrendből.

Magyarországon az európai átlaghoz képest, a rossz táplálkozási szokások miatt is, viszonylag sok a laktózérzékeny, a lakosságnak kb. 15-20 százaléka mutat intoleranciát.
Laktózérzékenység átmenetileg is kialakulhat. A nyers és a pasztörizált forralatlan tej, ill. tejtermék egyaránt tartalmaz shigella, salmonella, e-coli stb. baktériumokat, melyek anyagcseretermékeikkel akadályozhatják az enzimtermelést. Ha egy gyengébb szervezet nem képes elpusztítani ezeket az élősködőket, egyebek mellett szintén kialakulhat laktózhiány, ami gyakori hasmenéshez vezet.
Nagyon ritkán előfordul az is, hogy a szervezet egyáltalán nem termel tejcukorbontó laktázenzimet, azaz teljes laktózhiány áll fenn. Ez az alaktázia. Erre már újszülött korban fény derül, mert nagyon súlyos hasmenést okoz. A babát csak laktózmentes tápszerrel lehet etetni. Ez nem kinőhető betegség, az idő múlása sem segít rajta, viszont egész életen át tartó teljesen laktózmentes táplálkozással a fejlődés akadálytalan.

A savas élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztásának következménye, hogy a savas bomlástermékek felhalmozódnak a testben. Ha túl sok ilyen melléktermék van, amitől a szervezetünk minden igyekezete ellenére sem tud megszabadulni, különböző szerveinkben lerakódnak és lassan, de biztosan megbetegítenek.
Nem is olyan régen az orvostudomány még úgy vélekedett, hogy a fölösleges fehérjemennyiség a vesén keresztül kiürül. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. A fölösleges fehérje elraktározódik a testsejtekben, ezzel hatalmas károkat okozva a szövetekben. Az elsavasodás legfőbb okozója a szervezetben felhalmozódott többlet fehérje. A fehérje építőkövei az aminosavak. Ha túl sok aminosav van jelen a szervezetben, felborul a test sav–bázis egyensúlya. Szinte az összes krónikus betegség savi mérgezésen alapul. Az elsavasodás következménye pl. a mészhiány is, mivel a felesleges savak közömbösítésére a szervezet a csontokból, a fogakból, a szövetekből vonja ki a kalciumot, más létfontosságú szervekből pedig a nátriumot, káliumot és a magnéziumot. Ennek nemcsak csontritkulás, csontfájdalmak és fogromlás a következménye, hanem idegfájdalmak, ideggyulladások, gyakori fertőző és gyulladásos megbetegedések is. A fáradékonyság szinte a legbiztosabb jele a test túlsavasodásának.

Comments are closed for this entry.

-->