Amiről nem beszélünk

2010.11.15. , 10:45

Az orvoslás ma olyan tudomány, amelynek óriási apparátusa van, hatalmas egyetemi klinikák, kórházak, laboratóriumok, kutatóintézetek, állami és magánpraxisok működnek szerte a világban. Létrejött egy iparág, melyet meglepő termelési számok jellemeznek. Az egészségügy egy ipari komplexummá vált, melynek tulajdonképpen „egészséget kellene termelnie”, de nem tud. Ezt a komplexumot három erő uralja, melynek sem a betegségekhez, sem ahhoz nincs semmi köze, ami valójában az orvostudomány célja lenne.

Babú vagy?

Az egyik erő az egész világot behálózó (állami és magán) egészségügyi pénztárak, a másik kettő az orvosi eszközöket és berendezéseket gyártó cégek és a gyógyszergyárak milliárdos forgalmat lebonyolító apparátusa. Az orvos és a páciens viszonyát ma olyan erők irányítják, amelyeknek semmi közük gyógyítás eredeti eszméjéhez. Ezekkel az erőkkel vív láthatatlan harcot az orvos a rendelőjében, melyek folyamatosan jelen vannak a munkájában. Egyrészt meglehetősen sok beteget kell ellátnia. A társadalombiztosítás fizetési rendje lehetetlenné teszi, hogy megfelelő időt fordítson egy betegre, tehát rövid idő alatt sok beteggel kell foglalkoznia. Másrészt a méregdrága készülékeket minél több paciensen kell működtetnie, hogy az áruk megtérüljön. Végül pedig a betegek panaszaira fontos és pontos (no meg drága) gyógyszereket kell felírnia.

A gyógyszergyárak képviselői annyi fáradságot fordítanak az orvosra, annyi reklámajándékkal és felvilágosítással látják el, hogy többségük szinte kötelességszerűen írja fel a pirulákat. Tekintettel arra, hogy az orvos is csak ember, de nem több annál, nem tud védekezni ezek ellen az agresszív erők ellen és mára az áldozatukká vált.  Az ember azt gondolná, hogy az orvoslás tulajdonképpen egy kölcsönös, viszony, egy párbeszéd a páciens és az orvos között.

A szomorú tény az, hogy az orvosnak nincs szüksége páciensekre, csak biztosítási kártyákra és a korházaknak sem betegekre van szükségük, hanem „foglalt ágyakra”. Az orvoslás teljesen megváltozott rajta kívülálló erők hatására.  Ezt mindenki tudja, mégsem érdekel senkit, a rendszernek működnie kell, bármi áron. Ma az orvoslás olyan erők fogságába van, amitől nem tud szabadulni. Halálra gyötrődött és lassan teljesen összeomlik az „egészségügy” kolosszusai alatt.

TI.

Comments are closed for this entry.

-->