Candida és a nyírfacukor (xilit)

2009.09.10. , 10:43

A mértéktelen cukorfogyasztás egyre több egészségügyi problémát jelent napjainkban.  A candidiazisban szenvedő embereknek is le kell mondaniuk a cukorfélékről, hiszen ezektől tovább szaporodnak a gombák a szervezetükben. A stevia mellet végre van egy másik ideális megoldás az egészségünk megőrzésére és az édesség utáni vágyunk kielégítésére és ez nem más, mint a nyírfacukor (szilit).

A xilitet a tudomány már 115 éve ismeri, de előnyös tulajdonságai sokáig rejtve maradtak. Ez egy fehér édes kristályos szénhidrát, egy természetes cukorféle, melyet eredetileg a nyírfa kérgének tápanyagokban gazdag rostjaiból vontak ki. Csak a Második világháború alatti cukorhiány „kényszerítette” rá a tudósokat arra, hogy kifejlesszenek egy eljárást a xilit kis mennyiségben való gyártására. Amint a háború véget ért és a cukorhiány is lecsengett, a xilit édesítőszerként való alkalmazása költséges előállítása miatt nem jöhetett szóba, így ismét feledésbe merült. A hatvanas években újra az érdeklődés középpontjába került, amikor a szakemberek kezdték felismerni egészségvédő és diétás előnyeit.  Akkoriban főleg cukorbetegek étrendjében alkalmazták. Azóta a sikere töretlen.

A nyírfacukrot (xilit) akár anti-candida cukornak is nevezhetjük, mert nem táplálja a candida gombát. Egy nem régiben közzétett kutatás szerint segíthet ellenőrzés alatt tartani a candida szájüregi terjedését, ellentétben a galaktózzal, a szőlőcukorral, és a szacharózzal, melyek fogyasztása inkább a gomba szaporodását eredményezi. Mivel a xilit a cukortól molekula-szerkezetében is eltér, pl. nem kristályosodik, ezért nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, így kelt tészták készítésére nem alkalmas. Íze és állaga a kristálycukorral megegyező, viszont 40%-al kevesebb kalóriát és 75%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor.

További előnyös tulajdonságai:
- antibakteriális hatású, természetes antibiotikum
- gátolja a fogszuvasodást, csökkenti a lepedékképződést
- stabilizálja a vércukorszintet
- lúgosító, méregtelenítő hatású, fokozza a kollagén termelést
- elősegíti a kalcium és a B vitaminok felszívódását

Gyógynövény szaküzletekben Xilit és Nyírfacukor néven kapható!

Comments are closed for this entry.

-->