Egészségvédelem felsőfokon

2010.04.17. , 15:49
kulcsszavak: , ,

A fokhagyma egyike a legrégebbi és legértékesebb gyógynövényeknek. Gyógyhatását, már az ókorban is ismerték és nagyra becsülték. Az egyiptomiak többek között a fejfájás, a torokfájás és a testi gyengeség tüneteit enyhítették vele. Hippokratész vízvisszatartás, székrekedés és méhdaganatok orvoslására javallotta.

fokhagyma-koszoruPilinius római történetíró pedig több mint 50 féle betegség ellen ajánlotta ezt a széles hatókörű, kiváló gyógyhatású háziszert, mely több mint 200 féle biológiailag aktív elemet tartalmaz, ideértve a vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat és az enzimeket is.   A történelem során, mint természetes antibiotikum megszerezte az univerzális orvosság státuszát, de ugyanilyen fontos gombaölő hatása és vírus elleni tulajdonsága is, ami megelőző jellegű.  A fokhagyma baktériumölő alkotórészéről egészen 1920-ig nem tudtunk semmit. Ekkor a svájci Sandoz gyógyszergyár kutatói egy alliin nevű anyagot izoláltak a növényből. Az alliinnek önmagában nincs gyógyhatása, de amikor a nyers fokhagymát rágják, összezúzzák, vagy szétnyomják, az alliin érintkezésbe kerül a fokhagyma egyik enzimével (allináz) és ebből a találkozásból egy új vegyület keletkezik, (allicin) ami már hatásos antibiotikum. A fokhagyma az allicin mellett, több száz hatóanyaggal rendelkezik, amik nagyon gyorsan felszívódnak és a vér segítségével minden sejtbe bejutnak. Számos Sandoz tanulmány megerősíti vérnyomás csökkentő tulajdonságát, az érrendszerre gyakorolt jótékony hatását is. Szabályozza a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését és ez segít megelőzni a szívinfarktust előidéző vérrögök képződését. Bizonyítékok vannak arra, hogy a fokhagymának szerepe van a rák megelőzésében és gyógyításában, de rendkívül fontos fémmérgezés elleni hatása is.  A fokhagyma, megvédi a fehér és a vörös vérsejteket az oxidálódási károsodástól, amit a fémek okoznak. A mintegy 100 kéntartalmú alkotóelem, köztük a legértékesebb sulph-hydyl csoport a fémeket vízben oldhatóvá teszi, ezzel segítséget nyújt a szervezetnek a kiválasztásnál.

A fokhagyma az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de az antibiotikumokra ellenálló kórokozók megjelenésével ismét a fertőzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló képességét.

A kutatók szerint kevés, ha naponta egy-két gerezd nyers fokhagymát fogyasztunk. Ahhoz, hogy a kellő gyógyhatást elérjük, egy egész fej nyers fokhagymát meg kellene ennünk. A fokhagyma erős szer, ezért kerülni kell mértéktelen fogyasztását, mert azzal épp az ellenkező hatást érjük el. Túl nagy mennyiségű fokhagyma bevitele érzékeny embereknél gyomor, bél és májpanaszokat okozhat, illetve túlságosan alacsony vérnyomást idézhet elő.

Nem kell feltétlenül nyersen fogyasztani, sokféle fokhagyma készítmény közül választhatunk. Azt azonban tudni kell, hogy a fokhagymaolajban a magas hőmérsékleten való lepárlás miatt, számos értékes összetevő már nincs jelen. A fokhagymapor is csak akkor tartalmazza a friss növény gyógyanyagait, ha a szárítás alacsony hőmérsékleten történik, különben a készítmény értéktelenné válik. Antibakteriális hatása csak nyersen érvényesül.

Készítsünk otthon házilag érlelt fokhagymakivonatot, amit kúraszerűen fogyaszthatunk. Az érlelés során számos értékes anyag keletkezik és az így kapott szer többszörösen felülmúlja a friss fokhagymáét.

Érlelt fokhagyma recept:

Értisztító fokhagyma kúra – ősi kínai recept

35 dk megtisztított és apróra vágott bio fokhagymát beleteszünk egy 1,5l-es üvegbe, majd ráöntünk 3dl 96%-os tiszta alkoholt. Lezárjuk az üveget, majd 10 napon keresztül naponta összerázzuk. Miután összeérett, tiszta ruhán /pelenka, géz/ keresztül átszűrjük, és sötét üvegbe töltjük. Ezután még három hétig pihentetjük. Kicsi cseppentős üvegbe öntünk belőle, majd kezdődhet a kúra.

1. nap. reggel:  1 csepp, délben : 2 csepp  este:  3   csepp

2. nap.reggel:   4 csepp, délben:  5 csepp, este:  6   csepp

3. nap.reggel:   7 csepp, délben:  8 csepp, este:  9   csepp

4. nap.reggel: 10 csepp, délben: 11 csepp, este: 12 csepp

5. nap.reggel: 13 csepp, délben: 14 csepp, este: 15 csepp

6. nap. reggel: 15 csepp, délben: 14 csepp, este: 13 csepp

7. nap. reggel: 12 csepp, délben: 11 csepp, este: 10 csepp

8. nap. reggel:   9 csepp, délben:   8 csepp, este:  7   csepp

9. nap reggel:    6 csepp, délben:   5 csepp, este:  4   csepp

10. nap reggel:   3 csepp, délben:   2 csepp, este:   1  csepp

11. naptól, amíg az elixirből van, napi 25 cseppet fogyasztunk három részre elosztva. A cseppeket tehetjük joghurtba, vagy vízbe, így sem ereje, sem szaga nem zavaró. Ha mégis, kávészem, vagy szegfűszeg rágcsálása segít. A vérnyomás ellenőrzésére szükség van, mert az erek átjárhatóbbá válásával a vérnyomás normalizálódhat, illetve csökkenhet. A kúra alatt a fejbőrön megjelenhet a „hangyamászás” érzése, ez jelzi, hogy a tisztulás már a hajszálerekben jelen van. Ajánlatos a kúrát 3-5 évenként megismételni, így szívünk őrei lehetetünk mi magunk.

fokhagyma_belsoKülsőleg használjuk szemölcs ellen:

Sebtapasszal ragasszunk fel egy fokhagymagerezd szeletet a szemölcsre és hagyjuk rajta egy éjszakán át. Több éjszakára lesz szükség, hogy elérjük a kívánt hatást.

Készítsünk fokhagyma olajat:

Fél kg bio fokhagymát megtisztítunk és 2 dl-es üvegekbe tesszük. Közé rakunk chilit, babérlevelet, oregánót, borsszemeket és felöntjük extra szűz olívaolajjal. Lezárjuk az üvegeket és legalább 10 napig érleljük. Különböző saláták ízesítésére használhatjuk ezt a különleges, ízletes fűszer olajat, ami ajándéknak sem utolsó.

Comments are closed for this entry.

-->