Karácsonyi menü pluszkilók nélkül candidásoknak, liszt – és laktózérzékenyeknek

2009.12.20. , 11:09

Hokadiotök krémleves, Karácsonyi töltött-káposzta indiai módra, Karobmázas diós palacsinta, Stresszűző forró fűszeres ital, Mate-kardamom tea

Hokadiotök krémleves

70-80dkg.hokkaido v. sonkatök (sütőtök)
natúr rizstej és szűrt víz fele-fele arányban, amennyit a tök felvesz
tengeri só
1kávéskanál. borsikafű
1kávéskanál. szerecsendió
1-2 zúzott fokhagyma
olíva, vagy tökmagolaj
3-4 evőkanál pirított tökmag

A tököt félbevágjuk, kimagozzuk, vágásfelületét fóliával letakarjuk, majd sütőben megsütjük.
A sült tököt kikaparjuk a héjból. Kevés víz, és rizstej elegyével, tengeri sóval, borsikafűvel, szerecsendióval, fokhagymával együtt összeturmixoljuk, majd felforraljuk
Tálalásnál a tetejét locsoljuk meg olíva, vagy tökmagolajjal és hintsük meg szárazon pirított, durvára tört tökmaggal.

Édes változat: az elkészítés módja megegyezik, de ennél a változatnál vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval és pár csepp stevia édesítővel ízesítsük.
Gyógyulás után az édesítő helyett használhatunk mézet, vagy juharszirupot is.

Karácsonyi töltött-káposzta indiai módra

Hozzávalók:

8 nagy épp káposztalevél

Töltelékhez:
1-2 evőkanál ghí, vagy olívaolaj
1-2 db csípős paprika
1 kávéskanál fűszer kömény
1-2 babérlevél
1 kávéskanál curry por
½ apró kockára vágott pritamin paprika
5-6 dkg szárazon pirított rizs, vagy hajdinapehely
1 ½ dl élőflórás joghurt
7-8 dl víz
3 evőkanál apróra finomra vágott petrezselyem
1 kávéskanál citromlé
kevés tengeri só

Mártáshoz:
2 evőkanál ghí, vagy olívaolaj
2 közepes pritamin paprika
3 nagy paradicsom
1-2 csepp stevia édesítő
1-2 kávéskanál garam massala /indiai fűszer/
2, 5 dl zöldséglé, vagy víz
1 evőkanál apróra vágott friss kapor
1 kávéskanál borsikafű

Elkészítés:

Káposztaleveleket forrásban levő vízbe dobjuk, ha kissé megpuhultak vastag középső erük kiálló részét, levágjuk, hogy könnyen hajtogathatóak legyenek.
Töltelékhez felforrósítjuk a ghít, megpirítjuk benne a fűszerköményt és a zöldpaprikát, beledobjuk a babérlevelet, majd a pritaminpaprikát, és sózzuk. Amikor a paprika megfonnyadt, hozzáadjuk az előre kissé szárazon megpirított rizs, vagy hajdinapelyhet, még egy percig pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és felengedjük a joghurt és a víz keverékével. Utána sózzuk, petrezselyemmel ízesítjük. Alaposan elkeverjük, és fedő alatt 5 percig duzzasztjuk. Villával fellazítjuk, és nyolc egyenlő részre osztjuk. A szokásos módon megtöltjük vele a káposzta leveleket, és kivajazott sütőformába helyezzük a batyukat. Lefedjük, amíg a mártást elkészítjük.
Pritamin paprikát kis kockára, a paradicsomot négy kockára vágjuk. Zsiradékot felmelegítjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, félig lefedve 30 percig rotyogtatjuk, majd szitán áttörjük, hogy a magokat, és a héjakat kiszűrve, selymes mártást kapjunk.
A mártást a megtöltött káposztalevelekre öntjük, és lefedve 180 fokon kb. egy órán át sütjük. Tálalásnál kiskanál joghurttal koronázva tálaljuk.

Karobmázas diós palacsinta

a palacsintához:
20-25 dkg hajdinaliszt
4 ek. olívaolaj
csipet tengeri só

a töltelékhez:
10 dkg pirított, darált dió
3-4 alma

a karobmázhoz:
kb. 4 dl szűrt víz
4 kk. karobpor
4 ek. olívaolaj
néhány csepp stevia édesítő

A lisztet az olajjal és a csipet tengeri sóval elkeverjük, kb. 4 dl vizet adunk hozzá, hogy híg masszát kapjunk. Egy órát pihentetjük, ez alatt besűrűsödik a tészta. Közben az almákat sütőben megsütjük, majd pépesítjük, és a dióval összekeverjük. Az elkészült palacsintákat ezzel a krémes masszával megtöltjük, négyrét hajtva tálra rakjuk.
Elkészítjük a mázat: a felforrósított olaj, a karobpor és az édesítő elegyét márványosan a palacsinták tetejére, csorgatjuk.

Stresszűző forró fűszeres ital

2×75 g-os karobszelet (bioboltban kapható)
4 cs. natúr rizstej
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál őrölt fahéj
4 fahéjrúd
néhány csepp stevia édesítő

A karobszelet háromnegyedét vízfürdőben megolvasztjuk, a maradékot félretesszük. A tejet egy főzőedényben felmelegítjük, a megolvasztott karobot, az édesítőt, a szerecsendiót és az őrölt fahéjat feloldjuk benne, majd mixerben fokozatosan habosra keverjük. Az elkészült folyadékot ismét főzőedénybe tesszük és felforraljuk. Csészékbe öntjük, és a maradék karobot ráreszeljük. A csészékbe a keveréshez kanál helyett fahéj-rudat tűzünk. Forrón gőzölögve kínáljuk.

Mate-kardamom tea

10 szem kardamommag
fél biocitrom reszelt héja
2 l szűrt víz
2 dkg matetea-levél
néhány csepp stevia édesítő

A kardamom héját lefejtjük, a magokat szétnyomkodjuk és a citrom reszelt héjával együtt hozzákeverjük 2 l vízhez. Három percig forralás után leforrázzuk vele a tealeveleket. 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.
Dél-Amerika kedvenc itala a mate tea, a kávé és a fekete tea egészséges alternatívája. Erős antioxidáns, csökkenti az éhségérzetet, serkenti a bélműködést, méregtelenít és enyhén vízhajtó hatású. A kardamom szintén jó hatású az emésztésre és a puffadásra. Érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a kellemes ízű és illatú teát.

Mindenből készíthetünk többet és kevesebbet is az alapanyagok arányos növelésével, illetve csökkentésével.

Comments are closed for this entry.

-->