Mitől bio a bio?

2009.07.12. , 11:41
kulcsszavak: ,

Az ökotermék a biotermék hivatalos, az EU és a magyar jogszabályokkal összhangban lévő elnevezése. Ennek alapján hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás, ökogazdálkodás hasonló értelemmel bír. A hangsúly tehát nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Utólagos laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit ökotermékké minősíteni.
Az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása, az ember és környezete közötti összhang helyreállítása, a talaj termékenységének fenntartása és az ökológiai sokszínűség megőrzése áll. A mezőgazdaság manapság sok mesterséges anyagot használ, mely az élővilág minden szintjén közvetlenül is hat: élő és talajvizeinkre, a talajra, a levegőre, az állatokra, a növényekre, valamint az emberekre egyaránt. Ráadásul ezek a szerek és a manapság divatos költséghatékonyság miatt a feldolgozott termékek egyre gyengébb minőségűek, így ízfokozókkal, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel teszik őket látszólag ízletesebbé és így eladhatóbbá. Nagy szükség van tehát a szelíd módszerek újboli megismerésére és elterjesztésére.

Az ökológiai gazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód. Sok ezer év gyakorlati tapasztalataira és korunk tudományának eredményeire épül.  Mellőzi a környezetünkre és egészségünkre veszélyes anyagokat és technológiákat (gyomirtó szerek, génmanipuláció, hormonkezelés, stb.) Így állít elő egészséges, ízletes, idegen és káros anyagoktól mentes értékes élelmiszert.

forrás: biobarlang.hu

Comments are closed for this entry.

-->