Tavaszi májméregtelenítés sárgarépalé kúrával

2011.02.24. , 10:32
kulcsszavak: ,

A természetgyógyászat sok évszázados történetében a máj tisztítása mindig az elsődleges fontosságú kérdések között szerepelt. A kínai medicina a májat a legfontosabb szervek egyikének tartja, melynek fő feladata egyrészt a vér tárolása, másrészt az energia szabad zökkenőmentes áramlásának biztosítása az elmében és a testben.

Amikor a test nyugalomban van, a máj vért raktároz és szabályozza, hogy mennyi vér vegyen részt a keringésben. Ha valamilyen oknál fogva nem képes a vért elraktározni és szükség esetén kibocsátani, az a szervezet energiájának pangását idézi elő. Ha az energiaáramlás akadozik különböző betegségtünetek ütik fel a fejüket és megnövekszik a szervezetben a testi és mentális feszültség. A máj termeli az epét. Az epe zöldessárga folyadék, az epehólyagban tárolódik és segíti a zsiradékok megemésztését, felszívódását, de közreműködik a vastagbél hullámzásszerű tápláléktovábbító mozgásának előidézésében is. Ha kevés az epénk elszaporodnak a baktériumok a vékonybelünkben és erjedés, püffedés lesz a következmény.

A máj egyik legfontosabb feladata a méregtelenítés. Összeszedi a testben keletkezett, vagy oda kívülről bekerült méreganyagokat és egyéb testidegen vegyületeket/nehézfémek, radioaktív elemek, növényvédőszerek, gyógyszermaradványok, stb. /és kevésbé mérgező vegyületekké bontja le, hogy zavarmentesen ki lehessen üríteni a szervezetből. Ha a méreganyagok szintje túlzottan megemelkedik, a májban különféle üzemzavarok keletkeznek, melynek következtében betegségtünetek sokasága jelentkezhet.

Az egészséges máj olyan, mint a fiatal facsemete: zöld és rugalmas, ugyanakkor mélyen és stabilan belegyökerezik a talajba. Nedvei frissek és életerősek, mint az egészséges tiszta vér. Ha szélroham jön kecsesen és rugalmasan hajladozik, ugyanúgy, mint a kiegyensúlyozott emberi szervezet és közben energiája szabadon, simán, erőlködés nélkül átjárja minden porcikáját. Ha viszont a máj energiája stagnál, pang, olyankor törékennyé, fásulttá, rugalmatlanná válunk testileg és szellemileg egyaránt.

A máj terheltségének tünetei

Érzelmi

Harag, ingerlékenység, agresszivitás, gyűlölködés, visszafojtott érzelmek, depresszió és rezignáció, tervezés, szervezés képtelensége, túlzott elvárások, türelmetlenség, frusztráció, merev magatartás, negatív szemléletmód, jobb és bal agyféltek közötti diszharmónia, féltékenység, irigység, önutálat, idegi feszültség, pszichikai problémák, ordítozás.

Fizikai

Émelygés, émelygéssel kísért fejfájás, migrén, hányás, PMS, (pre-mentstruációs szindróma) a mellek túlérzékenysége, szabálytalan fájdalmas menstruáció, hasi ernyedtség, püffedés, bélgáz szorulás, székrekedés,emésztési elégtelenség, homályos gyenge látás, foltok lebegése a szem előtt. A nyak, a vállak, az izmok, az inak vagy akár az egész test merevsége, köszvény, a hát középső részének fájdalma, reumatikus megbetegedések (polyarthitis), aranyér, vérzékenység, auto-immun folyamatok. Irtózás a széltől, tavaszi fáradság.

A tavasz az újrakezdés időszaka, melyhez megfelelő lendületre van szükségünk. Szabaduljunk meg a felmalmozódott méreganyagoktól, hogy frissek és energikusak lehessünk.

Forrás felhasználás: Jennifer Harper: A tudatos test.

sargarepak

Májtisztító sárgarépalé kúra (Harper-féle)

Minden reggel éhgyomorra igyon egy nagy pohár bio sárgarépalét. Tegyen bele egy evőkanál olívaolajat és két citrom kifacsart levét. Az ivókúrát legalább két héten keresztül folytassa.

Jótékony még a cékla, sárgarépa, citrom és alma keverékéből készült ivólé is

Májműködést serkenti: spárga, káposzta, sárgarépa, zeller, édeskömény, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyem, paszternák, citrom,köles, hajdina, barnarizs, amarant, szezámmag, szezámmag olaj, kurkuma,  gyermekláncfű, édesgyökér, kamilla. Utóbbi három teának elkészítve./külön-külön/           Kitűnő méregtelenítő , salaktalanító a Lapcho kéreg tea, melyet 6 hétig napi 1-1,5l mennyiségben  egész napra elosztva kell fogyasztani. Bioboltokban, vagy teaházakban kapható.

Kerülje a gyümölcsöt, sok nyers zöldséget fogyasszon, vegyszermentes minőségben.

Kerülje az alkoholt, zsíros húst, sajtot, tejszint, legalább három hétig egyáltalán ne egyen tejterméket/ tojást, csokoládét, kávét, narancsot, aszalt gyümölcsöt, földimogyorót, diót, édességet, élesztővel készült kenyeret, erjesztett élelmiszereket. Figyeljen arra, hogy penészes, vagy penészgyanús élelmiszert ne fogyasszon, mert nagyon megterheli a májat. Ha valahol megjelenik a penész az egészet dobja ki. Minden gabonafélének van a saját penészgombája. A gabonafélék és a hüvelyesek áztatásához, illetve főzéséhez, használjon 1/8-ad kiskanál aszkorbinsavat – semlegesíti a penészgombát. (forrás: Hulda Clark)

Antioxidáns tartalmú vitaminkeverék: C, A, E, vitamin, Omega 3. (lenolaj), B komplex vitamin fogyasztása fontos.

Jót tesz a májnak a kék, és zöld alga kapszulában bevéve, (napi 3-4) a KELP nevű tengeri moszat és a frissen préselt búzafű leve.

Igyon sok szénsavmentes ásványvizet és napi 1 liter lúgos vizet. Lúgos vizet étkezés után egy órával szabad csak fogyasztani. A rendszeres mozgás segíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

T.I.

Comments are closed for this entry.

-->