A szerzőről

Tóbiás Irén - a könyv szerzője

Tóbiás Irén – a könyv szerzője

Mindenkinek van élettörténete, természetesen nekem is. Sokáig fotóriporterként éltem vidám és felhőtlen életemet, amikor nagyjából 12 évvel ezelőtt, bekopogott hozzánk egy alattomos betegség, a candidiazis.

Akkoriban szinte semmit sem lehet hallani és tudni róla, az orvosok sem ismerték fel, a receptre felírt több tucat gyógyszer sem segített. A tünetek száma megszaporodott, és a gond egyre súlyosabbá vált. Segíteni akarásom, családtagom iránt érzett szeretetem nem hagyott nyugodni és minden létező lehetőségnek utána néztem. Ezzel az én életem is szép lassan átalakult. Nem akarom teljes részletességgel elmesélni, hogy milyen nehézségek tornyosultak elénk és hogy mi minden mentünk keresztül. Lényeg, hogy a huszonnegyedik órában eljutottunk egy természetgyógyászati rendelőbe – akkoriban nem volt sok belőle – és az ott felállított diagnózis, valamint az előírt diéta lassan elindított egy pozitív változást.

Természetesen nem volt ennyire egyszerű a dolog, mert amikor megláttam a fogyasztható és nem fogyasztható élelmiszerek listáját, önkéntelenül felsóhajtottam, hogy „hiszen semmit nem ehet szegény”. Akkor döbbentem rá, hogy amit eddig a főzésről tudtam jobb, ha elfelejtem. A neheze ezután következett, mert akkoriban nagyon kevés alapanyagot lehetett beszerezni, újra meg kellett tanulni főzni és változatos, ízletes ételeket az asztalra tenni. Eltartott egy darabig, amíg élvezhető étel került ki a konyhából. Örömöt inkább az okozott, hogy néhány hónap után látványos volt a gyógyulás.

Ekkor egy újabb nehézséggel szembesültünk. Ahhoz, hogy az elért eredmény megmaradjon nem lehetett visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. A szigoron enyhítve, nagyjából ugyanazok az élelmiszerek fogyasztása volt tilos. Ez már egy életmódváltozást jelentett nagyon sok nehézséggel. Elhatároztam, hogy tökéletesítem új főzési tudományomat. Vadásztam, azóta is vadászok új és újabb beszerezhető jó minőségű alapanyagokra, én is átállítottam táplálkozási szokásaimat és szép lassan kezdtem élvezettel készíteni az ételeket. Egyre örömtelibbé vált a táplálkozás, ma már inkább a régi klasszikus, hagyományos ételek elkészítése jelentene nehézséget. Elolvastam nagyon sok szakirodalmat, elvégeztem egy tucat tanfolyamot és rádöbbentem, hogy ez a diéta valójában nem is diéta, hogy ezek az élelmiszerek az egészséges táplálkozás alapját jelentik. Felismertem, hogy a már népbetegségnek számító gombás fertőzések, a liszt és laktózérzékenység nem függetlenek egymástól, szinte egyikből következik a másik, hogy mindez helytelen táplálkozásunk gyászos végeredménye.

Sok mindenben megváltozott a gondolkodásom. Megértettem, hogy testünk egy valóságos csoda, egy miniatűr világegyetem. A test jó barát és nem ellenség, csak hallgatni kell a nyelvére és gondját kell viselni. Az ember egységes egész, ezért nincs csak fizikai, vagy csak lelki probléma. Létezik fizikai eredetű lelki zavar, és lelki eredetű fizikai zavar, de mindig egyszerre van jelen mind a kettő. A kettő együtt létezik. Ezért a problémát mindkét oldalról egyszerre kell megragadni és akkor száz százalékos a gyógyulás.
Közben azon is elgondolkodtam, hogy vajon miért történt ez velünk, mert ugye semmi sincs véletlenül. Lehet, hogy családtagom betegsége „kellet” ahhoz hogy megváltozzak és elinduljak egy másik úton, hogy ez a könyv elkészüljön, hogy másoknak segíteni tudjak.

Rájöttem, hogy örömmel tölt el, ha valakit hozzásegíthetek ahhoz, hogy átvegye az irányítást az élete felett, felfedezze saját hatalmát, belső bölcsességét és erejét. Őszintén remélem, hogy valódi segítség ez a receptkönyv, hogy könnyebbséget jelent a sok jó tanács, ugyanakkor segít megspórolni azt a sok utánajárást és fejtörést, ami egy-egy étel elkészítéséhez szükséges, kiderül belőle, hogy legnagyobb kincsünk az egészségünk, amit odafigyeléssel, türelemmel és kitartással helyreállíthatunk és megőrizhetünk.

Tóbiás Irén
allergia- candida- liszt és laktózérzékenység állapotfelmérés
személyre szabott táplálkozási tanácsadás
tobiasiren@candidainfo.hu